Breaking News
recent

Rogaliki z twarogiem



Zimny i wietrzny poniedziałek rozpoczynam przepysznym śniadaniem i gorącą herbatą w ręku.
 Co przygotowałam? Rozpływające się w ustach, na dwa kęsy rogaliki z twarogiem, które smakują nawet jeszcze lepiej kolejnego dnia. Są puszyste i chrupiące, a dodatek jaki do nich wybierzecie zależy tylko i wyłącznie od Waszego smaku. Polecam! :) 




Składniki: 

na rozczyn:

  • 20g drożdży 
  • pół szklanki ciepłego mleka
  • 1 łyżka cukru 
  • 2 łyżki mąki 
na ciasto: 
  • 550g mąki
  • 350ml mleka
  • 2 jajka
  • 80g rozpuszczonego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 400g twarogu 
  • 2 żółtka
  • cukier waniliowy 
oraz: 
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka 


Zaczynamy od przygotowania rozczynu. Drożdże rozpuszczamy w mleku, a następnie dodajemy cukier oraz mąkę, Odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Do drożdży dodajemy wszystkie składniki na ciasto, które wyrabiamy ręką, aż powstanie nam kulka odklejająca się od rąk (można podsypywać mąką). Gotowe ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.  W między czasie szykujemy twaróg, który ugniatamy widelcem z żółtkami i cukrem waniliowym. Po godzinie ciasto dzielmy na 4 części, z każdej rozwałkowujemy duży kwadrat z którego np. miską wykrawamy koło, a następnie dzielimy je jak na kawałki pizzy. Przy podstawie trójkącików nakładamy łyżkę twarogu i zwijamy. Rogaliki smarujemy jajkiem roztrzepanym z mlekiem, a następnie pieczemy przez ok.15 min w temperaturze 180 stopni. Posypujemy cukrem pudrem. 





lisa bela

lisa bela

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Diberdayakan oleh Blogger.