Breaking News
recent

naleśnikowa carbonara

Myślę, że każdy z Was zna makaron carbonara . To bardzo szybkie i proste danie z masą jajeczną i boczkiem, który zastępuję zwykłą szynką. Dzisiaj postanowiłam zrobić go inaczej, zamieniłam makaron na naleśniki i wyszło jeszcze lepiej. Koniecznie wypróbujcie! Gwarantuje, że zasmakuje wszystkim ;)
 
 
Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 4 jajka
  • ok. szklanki mleka i wody
  • bekon lub zwykła szynka konserwowa
  • cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki śmietany 18
  • 2 plasterki sera
  • sól, pieprz
  • opcjonalnie szczypiorek
  • olej, oliwa
Zaczynamy od zrobienia naleśników! Bardzo ciężko jest mi powiedzieć Wam w jakich proporcjach je robię, gdyż od małego wszystkiego daje na oko ;). Wiem jaka ma być konsystencja ciasta i dążę do niej za każdym razem. Musi być delikatna, cięższa od "mleka":)).  A robimy ją mieszając mąkę, mleko, wodę, 2 jajka i doprawiamy pieprzem oraz solą. Smażymy na patelni wysmarowanej małą warstwą oleju do zarumienienia. Tniemy naleśniki pionowo. Cebulę, szynkę i czosnek siekamy. Smażymy na oliwie, aż zacznie skwierczeć. Pozostałe 2 jajka mieszamy widelcem ze śmietaną i doprawiamy według smaku. Na patelnię postawioną na małym ogniu wrzucamy naleśniki, szynkę, cebulę i czosnek, a następnie wlewamy jajko i mieszamy drewnianą łyżką. Jajka nie mogą do końca ściąć! Wykładamy naszą carbonarę na talerz i gotowe!




lisa bela

lisa bela

Tidak ada komentar:

Poskan Komentar

Diberdayakan oleh Blogger.